«Ο Έβρος είναι ασφαλής και η ασφάλεια αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει. Την ώρα που όλο και περισσότερο οι πιέσεις εντείνονται από το περιβάλλον μας εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον μας να υπηρετούμε την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια των συνόρων και την ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του στο αποτρεπτικό εμπόδιο στον Πόρο Φερών.
Στην επίτευξη του στόχου της ασφάλειας και της σταθερότητας, έχει συμβάλλει, όπως είπε ο κ. Υπουργός, «η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη θωράκιση του Έβρου με τον φράχτη και με την προσθήκη προσωπικού, την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών και τη συνεχή και διαρκή δουλειά που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία, όπως και όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας». Επιπλέον, τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο είναι σχεδόν μηδενικές και αυτό οφείλεται στη σημαντική δουλειά που κάνουν οι ελληνικές αρχές, ενώ συνέβαλε και το γεγονός πως από το 2020 που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο, έχουν προσληφθεί πάνω από 1.000 Συνοριοφύλακες σε όλους τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας στη «δεύτερη» όπως είπε «γραμμή ελέγχου της μετανάστευσης», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον συνολικά 150 συνοριακών φυλάκων- 100 στη Ροδόπη και 50 στην Καβάλα, ενώ συμπλήρωσε πως θα εισηγηθεί την πρόσληψη άλλων 50 Συνοριοφυλάκων στην Ξάνθη, «έτσι ώστε να προσθέσουμε αστυνομικές δυνάμεις στην Ξάνθη προκειμένου η περιοχή της Θράκης, να γίνει ακόμη περισσότερο ασφαλής, να διασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε τα σύνορά μας», κατέληξε.
Θέματα ασφαλείας και λειτουργίας των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν επί τάπητος στην σύσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ από όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εστίασε σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες διαχειρίστηκαν πολλά και σοβαρά περιστατικά, ενώ υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί αύξηση της τάξης του 67% στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, επανέλαβε πως αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς δείχνει ότι οι γυναίκες της περιοχής καταγγέλλουν τα περιστατικά, κάτι που σημαίνει εμπιστοσύνη. «Η αστυνομία κάνει μια εξαιρετική δουλειά και σε επίπεδο διαχείρισης και σε προσωπικό και σε ποινικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας των θυμάτων», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ανήλικης παραβατικότητας στην περιοχή τονίζοντας πως γίνεται μια μεγάλη συντεταγμένη, σχεδιασμένη προσπάθεια από τα τμήματα ασφαλείας της κάθε περιοχής με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. «Έχουμε μια σημαντική μείωση περιστατικών, έχουμε μια μικρή αύξηση συλλήψεων, κυρίως ενηλίκων ασκούντων την επιμέλεια, και αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί η ποινική διαχείριση των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση, αλλά αυτοί οι οποίοι ασκούν την επιμέλεια πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι έχουν ευθύνη, όπως επίσης να έχουν υπ’ όψιν τους όλοι αυτοί οι κακοποιητές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια. Η αστυνομία θα τους συλλάβει και θα τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη», σημείωσε.
Στη συνέχεια ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε την Ξάνθη και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Στράτο Κοντό ενώ βρέθηκε στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, όπου θα λειτουργήσει μετά από 15 χρόνια η Σχολή, συνοδευόμενος τόσο από τον Δήμαρχο όσο και τον Βουλευτή Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη, τη συμβολή των οποίων εξήρε στην ολοκλήρωση του έργου.
«Είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και είναι μια υποχρέωση, ένα χρέος που έχουμε απέναντι στην πόλη της Ξάνθης, η οποία υλοποιείται», τόνισε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε πως η Σχολή αναγεννάται και θα αρχίσει να λειτουργεί μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και θα υποδεχτεί 150 νέους σπουδαστές της Αστυνομικής Ακαδημίας. «Φέτος ο αριθμός των εκπαιδευόμενων στις 3 Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας θα ανέλθει σε περίπου 1.550 άτομα, δηλαδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός, περίπου 850 άτομα στην Κομοτηνή, 500 άτομα στο Διδυμότειχο και επίσης προστίθενται φέτος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια στη Σχολή της Ξάνθης, 150 άτομα και τα οποία του χρόνου θα πολλαπλασιαστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, δε, πως «η Θράκη, μαζί με όλες τις άλλες ενισχύσεις, ενισχύεται και με αυτό το δυναμικό των σπουδαστών της Ελληνικής Αστυνομίας και κάθε μέρα όλο και περισσότερο καταβάλλουμε προσπάθεια ούτως ώστε οι Σχολές, τα κτήρια, οι υποδομές, οι δομές των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας να ενισχυθούν περαιτέρω και να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους».
Σχετικά με το Αστυνομικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως είναι ένα θέμα για το οποίο έχει καταβάλει και ο ίδιος ιδιαίτερη προσπάθεια και πως πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης.
«Το δικαιούται η αστυνομία κατ’ αρχήν εδώ στην Αλεξανδρούπολη, το δικαιούται ο κάτοικος Αλεξανδρούπολης, αλλά κυρίως η πόλη, αυτή η όμορφη πόλη, που θα αποκτήσει ακόμα ένα όμορφο δημόσιο κτίριο», συμπλήρωσε σχετικά.