Νάσος Τσούκας  Ιδιοκτήτης  FANARI seaside hotel

Συνέντευξη στην Βασιλική Μαχαίρα ΕΡΤ Κομοτηνής

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, τα Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν, ενώ τα εποχικά Ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Ιούλιο. Θεωρούμε πως αυτό είναι άδικο και πιστεύουμε πως αν τεθεί εγκαίρως από την Κυβέρνηση το υγειονομικό πλαίσιο της Λειτουργίας των Ξενοδοχείων, νέοι κανόνες για την λειτουργία της εστίασης, της καθαριότητας, γενικά οι νέες προδιαγραφές και νέοι κανόνες για την μετά κορονοϊού εποχή, γιατί να μην ανοίξουμε όλοι μαζί και 12 μηνης λειτουργίας Ξενοδοχεία και εποχικής;», υποστήριξε ο κ. Τσούκας.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας,-ΞΕΕ- αλλά και η Ομοσπονδία των Ξενοδόχων Ελλάδας-ΠΟΞ-, έχει θέσει υπ’όψιν της κυβέρνησης προτάσεις, για την καλύτερη διαχείριση της φετινής ζημιάς στον τουρισμό και που στοχεύουν βέβαια και στο να παραμείνουν ζωντανές οι τουριστικές μονάδες, για τις επόμενες περιόδους. Οι προτάσεις αυτές είναι και πάγια αιτήματα του κλάδου, οι οποίες ΤΩΡΑ αποδεικνύονται απαραίτητες, για την επιβίωση των επαγγελματιών του τουρισμού.
Αιτήματα:
-Μείωση του συντελεστή φορολόγησης
-Κατάργηση του φόρου διαμονής και φαγητού. Σημειώνεται πως στις άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου οι φόροι αυτοί είναι της τάξης 6% και 13% , ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι φόροι είναι της τάξης του 13% και 24%.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς στα Ξενοδοχεία θεωρούνται ως κατοικία και είναι αυξημένος κατά πολύ
-Κατάργηση προκαταβολής φόρου η οποία στερεί την πολύτιμη ρευστότητα από τα Ξενοδοχεία, την οποία πια δεν έχουν λόγω και των ακυρώσεων και των προκαταβολών που δεν πήραν φέτος.
–Βάσει του τζίρου της προηγούμενη χρονιάς να πάρουν κεφάλαιο κίνησης, ένα χαμηλότοκο δάνειο 18 μηνών περιόδου χάριτος και αποπληρωμή τα τέλη του 2021.
-Γιατί όχι; Να ισχύσει και για τους Έλληνες Τουρίστες το Υγειονομικό διαβατήριο, όπως και με αυτούς του εξωτερικού.

Ο ίδιος ο κ. Τσούκας πρότεινε στον Δήμαρχο Κομοτηνής και Αντιδήμαρχο Τουρισμού, να έλθουν σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, ΚΕΔ, Λιμενικό ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα αναψυκτήρια, καθώς υπήρξε μια φήμη πως δεν θα λειτουργήσουν.

«Εάν δεν λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες, -σ.σ. με μειωμένα ενοίκια-δεν θα μπορεί κανένας να δουλέψει, ούτε τα Ξενοδοχεία, ούτε οι μονάδες Εστίασης. Επισήμανα δε πως θα είναι καλύτερα από πλευράς ελέγχου και υγειονομικών προϋποθέσεων, να λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα αναψυκτήρια, μια και στις μη οργανωμένες κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την καθαριότητα, μια και τα σκουπίδια δυστυχώς τα αφήνουν οι λουόμενοι τις πιο πολλές φορές…Προτείνω δε, τον διπλασιασμό της έκτασης που είχαν από πέρυσι, προκειμένου και οι αποστάσεις να μπουν και να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας και να δουλέψουμε όλοι, όσοι εμπλέκονται με τον τουριστικό τομέα.
Κάτι που επίσης θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή η Πολιτεία είναι να μην λειτουργήσουν φέτος οι Βραχυχρόνιες Μισθώσεις-AIRBNB-, γιατί εκεί δεν υπάρχουν οι υγειονομικές προδιαγραφές και της καθαριότητας, που υπάρχουν στα ξενοδοχεία, αλλά ούτε και η πλήρης εικόνα με την καταγραφή των στοιχείων των πελατών , αν αυτό χρειαστεί για έλεγχο», υποστήριξε ο κ. Τσούκας.
Κάλεσε δε την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ στην διαφήμιση που θα πρέπει να γίνει για το φετινό καλοκαίρι, πως θα πρέπει να τονισθεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα ΑΣΦΑΛΗΣ, ως τουριστικός προορισμός, παρουσίασε χαμηλή καμπύλη κρουσμάτων, οι θερμοκρασίες και το κλίμα της το καλοκαίρι ευνοούν την θωράκιση έναντι του ιού, -σ.σ. και την εξουδετέρωσή του-πως τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών-τουριστών.
Ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης και ολόκληρης της ΑΜ-Θ, θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως οι παραλίες της είναι μεγάλες και όχι κλειστές όπως των νησιών και με ασφάλεια μπορούν να έλθουν οι τουρίστες να τις επισκεφθούν και να τις απολαύσουν.