Κατατέθηκε αναφορά  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από  τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ με θέμα το :

“Αίτημα για στήριξη εισοδήματος πληγέντων μελισσοκόμων της Π.Ε. Ροδόπης με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)”     

Στο πλαίσιο της αναφοράς του με την οποία ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κοινοποιεί στον ΥΠΑΑΤ κ. Τσιάρα τα αιτήματα του Συλλόγου Μελισσοκόμων  Ροδόπης “Το Κεντρί”, τα μέλη του οποίου δέχθηκε πρόσφατα στο γραφείο του τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής :

“Η φετινή χρονιά συνδυάστηκε με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή μας κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ την ίδια στιγμή τον Απρίλιο και τον Μάιο εξαιτίας του κρύου που επικράτησε όλες οι ανθοφορίες παρέμειναν ανεκμετάλλευτες.

Οι συνθήκες αυτές αύξησαν θεματικά το κόστος σε τροφή για τους μελισσοκόμους προκειμένου να συντηρήσουν τα μελίσσια τους, ενώ ακολούθησαν οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες που με την επικράτηση για παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών στα όρια του καύσωνα και ισχυρών βορείων ανέμων, οδήγησαν σε καταπόνηση των μελισσιών, στα όρια της κατάρρευσης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το αίτημα για την στήριξη της μελισσοκομίας στην Π.Ε. Ροδόπης με τα την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ( de minimis) , είναι απολύτως ρεαλιστικό επιτακτικό και απαραίτητο για την διάσωση ενός κρίσιμου επαγγελματικού κλάδου, που σε άλλη περίπτωση οδηγείται στην φυγή από το επάγγελμα, σε οικονομική αφαίμαξη και η χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια στο μέλλον σε μαζικές εισαγωγές μελιών για να καλύψει το μέγεθος της εγχώριας ζήτησης”.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ καταλήγει στην αναφορά ζητώντας από τον κ. Τσιάρα να  προσεγγίσει με την δέουσα σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου  Ροδόπης «Το Κεντρί».

 ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα

Θέμα: Αίτημα για στήριξη εισοδήματος πληγέντων μελισσοκόμων της Π.Ε. Ροδόπης με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis)

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αξιόπιστες πληροφορίες από μελισσοκομικά δίκτυα σε όλη την χώρα, η φετινή παραγωγή μελιού θα είναι μειωμένη κατά 70%, την ίδια στιγμή που οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ ειδικότερα στην Π.Ε. Ροδόπης είναι τεράστιες οι απώλειες που κατέγραψαν από την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023.

Εντωμεταξύ, η φετινή χρονιά συνδυάστηκε με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή μας κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ την ίδια στιγμή τον Απρίλιο και τον Μάιο εξαιτίας του κρύου που επικράτησε όλες οι ανθοφορίες παρέμειναν ανεκμετάλλευτες.

Οι συνθήκες αυτές αύξησαν θεματικά το κόστος σε τροφή για τους μελισσοκόμους προκειμένου να συντηρήσουν τα μελίσσια τους, ενώ ακολούθησαν οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες που με την επικράτηση για παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών στα όρια του καύσωνα και ισχυρών βορείων ανέμων, οδήγησαν σε καταπόνηση των μελισσιών στα όρια της κατάρρευσης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το αίτημα για την στήριξη της μελισσοκομίας στην Π.Ε. Ροδόπης με την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ( deminimis) , είναι απολύτως ρεαλιστικό επιτακτικό και απαραίτητο για την διάσωση ενός κρίσιμου επαγγελματικού κλάδου, που σε άλλη περίπτωση οδηγείται στην φυγή από το επάγγελμα, σε οικονομική αφαίμαξη και η χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια στο μέλλον σε μαζικές εισαγωγές μελιών για να καλύψει το μέγεθος της εγχώριας ζήτησης.

Παρακαλώ όπως προσεγγίσετε με την δέουσα σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου ν. Ροδόπης «Το Κεντρί», που σας κοινοποιώ με την παρούσα αναφορά μου.

Ο αναφέρων βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ