ΟΖΓΚΙΟΥΡ ΦΕΡΧΑΤ:

Άμεση έγκριση και ολοκλήρωση των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων στην ΠΕ Ροδόπης.

Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη Βουλή

 

Έχουμε φτάσει στους εφτά μήνες από τότε που η πύρινη λαίλαπα έκαψε δάση, οικισμούς και δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου – Σώστη –Ληνού-Μέγα Πιστού, και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αδιαφορία τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και βρίσκονται στο έλεος των πλημμυρικών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει εγκριθεί από τη Δ/νση Δασών Ροδόπης και έχει αποσταλεί με το αριθμ. πρωτ. 487233/14-9-2023 αίτημα χρηματοδότησης προς τουπουργείοσας,ηοριστικήειδικήδασοτεχνικήμελέτη«Αντιδιαβρωτικώνέργωνσεδάσηκαι δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου – Σώστη–Ασωμάτων που κάηκαν από δασική πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου 2023»προϋπολογισμού11.581.521,27€(συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

 

Επίσης είναι υπό έγκριση:

 

  • Η οριστική μελέτη «Κατασκευής τριών(3) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα του οικισμού Πολυάνθου Κ.Α. 14.06.01»,προϋπολογισμού180.000.00€ (συμπεριλαμβανομένουΦΠΑ).
  • Και η οριστική μελέτη «Κατασκευή πέντε(5)φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα των οικισμών Σώστη-Ληνού Κ.Α. 14.06.01»,προϋπολογισμού100.000.00€(συμπεριλαμβανομένουΦΠΑ).

 

Από το Νοέμβριο του 2023 και συγκεκριμένα με το αριθμ. πρωτ. Α5158/24-11-2023έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποτύπωσης των περιοχών που κάηκαν, έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέες, οι προβλεπόμενες δασικές αστυνομικές διατάξεις και ηαναγκαιότητακατασκευήςαντιδιαβρωτικώνέργωνκαιφραγμάτωνσυγκράτησηςφερτώνυλώνστιςορεινέςλεκάνεςαπορρόφησηςτωνρεμάτων.

 

Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των τραγικών συνεπειών μιας τόσο μεγάλης πυρκαγιάς και παρά τις προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών, τόσο από πλευράς κατοίκων όσο και από τη Δ/νση Προστασίας Δασών Ροδόπης, του πουργείο σας σιωπά και επιδεικνύει παντελή αδιαφορία!

 

Επειδή οι πυρκαγιές του Αυγούστου έχουν καταστρέψει δάση κα ιδασικές εκτάσεις της ΠΕ Ροδόπης.

 

Επειδήοικάτοικοιείναιστοέλεοςπλημμυρικώνκαιακραίωνκαιρικώνφαινομένων.

 

Επειδήδενυπάρχεικαμίαενημέρωσηγιατιςπροθέσειςσαςσεένατόσοσημαντικόπρόβλημα,όχιμόνοπεριβαλλοντικό,αλλάκαιδιαβίωσης.

 

Επειδήείναιεπιβεβλημένηηαποκατάστασηκαιηπροστασίατουπεριβάλλοντος,καθώςκαιηστήριξητηςτοπικήςπαραγωγήςκαιοικονομίας.

 

Ερωτάται οκ. Υπουργός

 

1.Προτίθεστεναπάρετεάμεσαμέτραγιαναπροχωρήσουντααντιδιαβρωτικάέργα και πότε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι έχουνκαταστραφείδάσηκαιδασικέςεκτάσειςτηςΠΕΡοδόπης;

 

  1. Προτίθεστε να πάρετε άμεσα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας τουπεριβάλλοντος,δρομολογώνταςτιςαπαραίτητεςενέργειεςγιατηναναδάσωσητωνκαμένωνεκτάσεων;

 Ο Ερωτών Βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ