Tοποθέτηση του Βουλευτή Ροδόπης Νέας Αριστεράς  Οζγκιούρ Φερχάτ, στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού

Με το δημόσιο χρέος στα ουράνια και με τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους να οδηγεί εκατομμύρια ΑΦΜ στα πρόθυρα μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, το καράβι γέρνει επικίνδυνα. Όμως, ο δεξιός καπετάνιος του ελληνικού «Τιτανικού», όπως προεκλογικά εξαπάτησε τους πολίτες χωρίς να αναφέρει τίποτα για τη φορολογική τους επιβάρυνση, έτσι και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 εξαπατά και επιχαίρει για την επίτευξη  δημοσιονομικών στόχων.

Αγνοεί τον εκμηδενισμό της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, την απόλυτη χρεωκοπία της μεσαίας τάξης της χώρας, την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, την τεράστια αναδιανομή και συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων και ισχυρών.

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν νοείται χωρίς να γίνει συζήτηση για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο στο πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ανύπαρκτο. Απουσιάζουν οι ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές.

Στον κατατεθέντα προϋπολογισμό μιλούν για ανάπτυξη που στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, στο realestate και στην ανάκαμψη του τουρισμού. Καμία αναφορά, κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με την ίδια ακριβώς μορφή που πρωθυπουργικά και υπουργικά χείλη εκτοξεύουν την απάντηση «41%» σε ότι ερώτημα τους τεθεί για την παράλογη και αδιέξοδη πολιτική τους, με την ίδια ακριβώς μέθοδο η απάντηση «επενδυτική βαθμίδα» θεωρούν πως έρχεται να καλύψει την ανεπάρκεια και την εμμονή τους στην ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία,  λόγω της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά, το να έχεις ή να μην έχεις την επενδυτική βαθμίδα ποιον αφορά;

Αυτόν που χάνει το σπίτι του λόγω πλειστηριασμών;

Αυτόν που βλέπει την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και κάθε του επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ με την άνοδο των τιμών, του επιφυλάσσει ένα νέο …εγκεφαλικό ;

Ή τον αυτοαπασχολούμενο ελεύθερο επαγγελματία που φροντίσατε μόλις την περασμένη εβδομάδα και αφού τον εξαπατήσατε φριχτά προεκλογικά  – όχι μόνο με τη σιωπή σας αλλά και με τις φωνές σας για «δηλώσεις Κατρούγκαλου» κ.λπ. – να τον διαπομπεύσετε αρχικά σαν φοροφυγά και τελικά να τον επιβαρύνετε φορολογικά ;

Απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, απέναντι στη δύσκολη καθημερινότητα εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων τι έχετε να αντιπαραβάλλετε ; την επενδυτική βαθμίδα;

Η οποία εξάλλου δεν προέκυψε μόνη της στα ξαφνικά, αλλά ούτε και μόνο από τη δικιά σας διακυβέρνηση. Αναλογιστείτε τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους και το αποθεματικό 37 δις στα ταμεία της χώρας.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας πρέπει να έχει  και θετική αντανάκλαση πάνω στα απλά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Το βλέπετε να συμβαίνει;

Καμία πρόσβαση δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Τις αποκλείουν οι τράπεζες. Φωνάζουν οι παραγωγικοί φορείς, φωνάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και που χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν έχουν όχι μόνο ρευστότητα αλλά ούτε τη δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Τις λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο προϋπολογισμού ;

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Κι έτσι αποκαλύπτεται η κρυφή σας ατζέντα. Με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με φορολογικά νομοσχέδια αφανισμού των ελεύθερων επαγγελματιών, με τη νομοθέτηση οριζόντιων φόρων για την εξαφάνιση των πιο αδύναμων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Νομοθετείτε εντέλει για να κλείσει μεγάλο μέρος μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με φοροεισπρακτικά μέτρα,  χωρίς  να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία.

Καμία κουβέντα για τα υπερκέρδη, για δίκαιη φορολογία, για τον τρόπο αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για εκσυγχρονισμό.

«Ξεζούμισμα» μόνο των αδυνάτων και των λαϊκών στρωμάτων. Η απόλυτα ταξική πολιτική της ΝΔ.

Οι γενικευμένες αντιδράσεις των φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες κατέδειξαν την αντίθεση στις κυβερνητικές πολιτικές και είναι ένα δείγμα γιατί αποτελεί πρόταγμα για τις δυνάμεις της Νέας Αριστεράς, η γείωσή τους με την κοινωνία και τα κινήματα, η πάλη τους ενάντια στη Δεξιά, η μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή  για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.

Στην πατρίδα μου τη Ροδόπη, μόλις το περασμένο Σάββατο με μια μεγαλειώδη κινητοποίηση και μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ, οι αγρότες του νομού κατέκλυσαν την Κομοτηνή.

Διαμαρτύρονται με όλο τους το δίκιο

  • για τις σημαντικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
  • για το αλαλούμ ερμηνειών μεταξύ αρμόδιου Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διατάξεις της νέας ΚΑΠ, που καταλήγει στο να μη γνωρίζουν τι θα σπείρουν και πώς, ώστε να μην έχουν απώλεια εισοδήματος
  • για τις αυξήσεις των τιμών και το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής
  • για την επαναφορά και τη θεσμοθέτηση του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και όχι για «τα καθρεφτάκια για ιθαγενείς», με την επιστροφή μέρους του, λίγο πριν τις γιορτές, με πολλούς παραγωγούς να λαμβάνουν λιγότερα από τα αναμενόμενα, ενώ στον προϋπολογισμό του 2024 δεν υπάρχει κανένα σχετικό κονδύλι για νέα πληρωμή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • για το αγροτικό ρεύμα, με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή της πριν τρία χρόνια και με αναμενόμενες νέες ανατιμήσεις τη νέα χρονιά
  • για την έλλειψη αναδασμών στην περιοχή
·           για την έλλειψη φραγμάτων
·           για την ανυπαρξία διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων  υδάτων από χείμαρρους, που καταλήγουν αναξιοποίητες στη θάλασσα
και για μια σειρά προβλημάτων που αποδιαρθρώνουν την καπνοκαλλιέργεια, την βαμβακοπαραγωγή και την κτηνοτροφία.

Η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, τα συνεχή πλήγματα στην εργατική και αγροτική λαϊκή οικογένεια, η άγνοια του πώς θα μοιραστούν τα χρήματα των επιδοτήσεων σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, δεν επιφέρουν μόνο ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής μου, αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην κοινωνική συνοχή.

Το διαθέσιμο εισόδημα εξανεμίζεται, ο πολίτης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, απροστάτευτος στις φωτιές, στις πλημμύρες, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δουλεύει περισσότερο από όλους στην Ευρώπη και πληρώνεται με τον χαμηλότερο μισθό σχεδόν από όλη την Ευρώπη.

Η εγκατάλειψη της Ροδόπης, παρά τα παχιά λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού, για άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, είναι ολοφάνερη.

Τέσσερις μήνες από τις πυρκαγιές και οι κάτοικοι των οικισμών που έχασαν σπίτια, αποθήκες, μαντριά, αγροτικό εξοπλισμό, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, χιλιάδες ελαιόδεντρα, κερασιές, καρυδιές, αμπέλια και δεκάδες μελισσοσμήνη συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, με τις χειμωνιάτικες δυσμενείς καιρικές συνθήκες να τους επιφυλάσσουν νέα προβλήματα.

Καμία αποζημίωση, καμία ενέργεια για την προστασία των πληγέντων περιοχών από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα,κανένα μέτρο αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Για ποια ανάπτυξη και ποιον θετικό προϋπολογισμό μιλάτε; και σε ποιους απευθύνεστε;

Κανένας σοβαρός σχεδιασμός, καμία αναπτυξιακή πολιτική για τη Ροδόπη και τη Θράκη γενικότερα.

Μια Περιφέρεια με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, χωρίς ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, χωρίς ρύθμιση των αγροτικών χρεών, χωρίς την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων για καλλιέργειες που επλήγησαν, χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς, χωρίς  επιδότηση στα λιπάσματα, χωρίς χορήγηση μικροπιστώσεων, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο, χωρίς αξιοποίηση της διασυνορικότητάς της, χωρίς την αναβάθμιση των τουριστικών της προορισμών, με τις κλειστές επιχειρήσεις στην κάποτε ακμάζουσα Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής να καλύπτουν την μεγαλύτερη έκταση του χώρου.

Αναφορικά με τη μειονότητα δεν έχετε τηρήσει καμία από τις δεσμεύσεις σας, ούτε τις θεσμικές, ούτε τις κοινωνικές αλλά ούτε και τις αναπτυξιακές. Όλη η δήθεν αγωνία, η ενσυναίσθηση και η πολιτική παρέμβαση σας, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που εξαντλήθηκε στα όρια του διχασμού και της τοξικότητας που προκαλέσατε βλάπτοντας σοβαρά τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμικότητα, την κοινωνική συνοχή και εντέλει τη θετική εικόνα της περιοχής στο πανελλήνιο και όχι μόνο.

Σε τι να ελπίζουμε για ενίσχυση των εισοδημάτων μας και τόνωση της οικονομίας μας πέρα από τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που δεν υπάρχει μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική για τη Θράκη και τους Θρακιώτες;

Απέναντι στην υλοποίηση πολιτικών που αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, που πλήττουν ευθέως τα λαϊκά στρώματα, τον κόσμο της εργασίας και της αγροτιάς,  αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, κρυφακούγοντας πολιτικούς, στρατιωτικούς,  δημοσιογράφους, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, υποτάσσοντας την επιστημονική έρευνα κάτω από την κηδεμονία Υπουργείου (!), εμείς ως Νέα Αριστερά και με τη συμπόρευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα παλέψουμε για να ξανανθίσει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου και των πολιτών του.

Ευχαριστώ