Με πορεία από το κέντρο της Κομοτηνής έως το Τουρκικό προξενείο οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κομοτηνή διαμαρτυρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, ανήμερα της 39ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:
H ένωση Κυπρίων Κομοτηνής θέλουμε με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο να καταδικάσουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των τουρκοκυπρίων και η Αγκυρα με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοέμβρη του 1983 , παρά μόνο έκνομη και αποσχιστική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταδικάσει την ενέργει αυτή και καμμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται γεγονός που καταδικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
Το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.
Παραθέτουμε τα σημεία στα οπoία πρέπει να βασιστεί η πολυπόθητη λύση:
Συζήτηση και εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα βάση των συμφωνιών 77 και 79.
Διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης , ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας και το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.
Καλλιέργεια σωστού κλίματος στην κοινωνία και συγκεκριμένα στην νεολαία όπου θα καταστεί σαφής η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Διατήρηση της Ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως επιτάσσει και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαική Ενωση , η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Τερματισμός του μονομερούς δικαιώματος παρέμβασης και συνθήκης των εγγυήσεων.
Ραγδαία μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και αργότερα μείωση σε αριθμούς ισότιμους με την παλαιά συνθήκη συμμαχίας.
Για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή πρέπει να οικοδομηθεί ένα καθεστώς που θα δίνει κάποια προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη.
Για τις περιοχές που δεν θα τύχουν αναπροσαρμογής πρέπει να οικοδομηθεί καθεστώς που θα δίνει κάποια προτεραιότητα στον χρήστη.
Σε ότι αφορά την μόνιμη διαμονή Τούρκων υπηκόων πρέπει να υπάρξει ποσοστό που να είναι ισότιμο με τους υπηκόους της Ελλάδας που θα αποκτούν μόνιμη διαμονή.
Στηρίζουμε τις συμφωνίες τριμερώς σε επίπεδο διπλωματίας που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια η Κύπρος καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει και αναπτύξει την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της δημοκρατίας ελέω των τουρκικών προκλήσεων χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη γίνεται.
Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες παράνομες πράξεις του κατοχικού καθεστώτος ως προς την κίνηση επέκτασης της άδειας εισόδου του παραλιακού μετώπου των βαρωσίων στον βωμό των προεκλογικών διαδικασιών του ψευδοκράτους και του γενικότερου πλαισίου προκλητικών πράξεων εις βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου.
Στόχος μας είναι η απελευθέρωση της Κύπρου.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθερα σε ένα κράτος δικαίου.
Η λύση του Κυπριακού πρέπει να υποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής, όμως ταυτόχρονα πρέπει να καθιστά τις επόμενες γενιές ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.
Δηλώνουμε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους 200.000 εκτοπισμένους πρόσφυγες.
Τους 4.000 νεκρούς .
Τους 1.619 αγνοούμενους και το γεγονός ότι το 36% της πατρίδας μας βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ανδρείκελο κράτος του βορρά . Τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν και θα παραμείνει παράνομη και καταδικαστέα.
Ακούραστα θα επαναλαμβάνουμε ότι εμείς θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη.
Μια Κύπρο ασφαλή μακριά από κατοχικούς στρατούς και ξένες εγγυήσεις.
Δεν θα χαρίσουμε ούτε σπιθαμή γης στον αττίλα .
Η γη των προγόνων μας δεν χαρίζεται σε καμμιά Τουρκία και σε κανέναν Ερντογάν.