Την αντίδρασή τους σε αυτά που τους ζητούνται να πληρώσουν εκφράζουν οι εργαστηρικοί γιατροί αφού οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο των διαγνωστικών τους ιατρείων.

Οι ιδιώτες , πάροχοι των υπηρεσιών υγείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και θεωρητικά πρέπει να πληρώνονται για αυτό , αναφέρει ο Στέλιος Κυριαζίδης ακτινοδιαγνώστης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι Εργαστηριακοί Ιατροί.

Ο ετήσιος κλειστός προυπολογισμός  βρίσκεται κοντά στα 470.000.000 για την κάλυψη όλων των δαπανών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , με το ποσό το οποίο υπερβαίνει τον προυπολογισμό να ονομάζεται Clawback,  και να  σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας, ενώ προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτό το ποσό καλούνται να πληρώνουν οι εργαστηριακοί ιατροί , οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτή την πολιτική, αναφέροντας ότι αναγκαστικά θα περιορίσουν τον αριθμό των ασθενών αλλά και των εξετάσεων.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν σταδιακή κατάργηση με νόμο,  του clawback αλλά  και στην καθιέρωση πλαφόν  στον αριθμό των εξετάσεων. Ο κ.Κυριαζίδης έκανε αναφορά και στην δήλωση του υπουργείου σχετικά με τον περιορισμό των παρόχων υγείας σε ποσοστό 30% με τους μεγάλους ομίλους να περιμένουν να καλύψουν τα κενά που θα παρουσιαστούν.

“ΑΠΟΓΝΩΣΗ” με  οικονομική καταστροφή των εργαστηριακών ιατρών των μικροβιολόγων και των ακτινολόγων, αναφέρει η μικροβιολόγος Βούλα Μαρινίδου , με τα τελευταία δώδεκα χρόνια να πληρώνουν τελικά οι ίδιοι οι ιατροί περισσότερες από τις μισές εξετάσεις των ασθενών.

“Δουλεύουμε με τιμές του 1991 , την στιγμή που τα αντιδραστήρια έχουν αυξηθεί κατά 370% “,σημειώνει η Β.Μαρινίδου,  ενώ το τεράστιο χρέος που δημιουργείται θα  πιστωθεί στο δημόσιο ταμείο, με την απόγνωση και πάλι να κυριαρχεί στον συγκεκριμενο κλάδο.