Μεγάλη αγωνία προκαλεί σε γονείς και στην τοπική κοινωνία η εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία εν μέσω πανδημίας. Μετά τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και σε διάφορα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Ν.Ροδόπης, σειρά παίρνει και ο Δ’ Βρεφονηπιακός Σταθμός της Κομοτηνής.
Η εξάπλωση του κορονοϊού αυξάνεται ραγδαία, πλέον και στην περιοχή μας, ταυτόχρονα με τις ιώσεις και την εποχική γρίπη οι οποίες ταλαιπωρούν τους μαθητές.Ξεκάθαρη εικόνα για το αν τελικά πρόκειται για κοινές ιώσεις ή για τον κορονοϊό δε μπορεί να υπάρχει σε κάθε περίπτωση, καθότι οι γονείς πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο. Γι αυτό το λόγο, τα παιδιά χάνουν μία και δύο βδομάδες μαθήματα από το σχολείο διότι οι γονείς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αδυνατούν να πληρώσουν και η οδηγία είναι τα παιδιά να μείνουν σπίτι.
Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού!Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας για τη μόρφωση και την υγεία τους σημαίνει να μη συμβιβαστούμε με τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά, αλλά μαζί να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Η μόρφωση και η υγεία πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Γι’ αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Υγεία.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν.Ροδόπης, απαιτεί από την Κυβέρνηση:
-Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
– Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και τοποθέτηση με μόνιμη σχέση εργασίας καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με αποκλειστική απασχόληση σε αυτά.
– Με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου εκεί όπου εντοπίζεται κρούσμα.
– Να μη χρεώνονται οι γονείς δική τους άδεια σε περίπτωση που τα παιδιά τους μπαίνουν σε καραντίνα.
– Πρόσληψη εδώ και τώρα του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού.
– 15 μαθητές ανά τάξη.
Απαιτούμε τα αυτονόητα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας εδώ και τώρα!