Την διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό του Κρυονερίου εκφράζουν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Κρυονερίου. Μιλούν για συνθήκες και υποδομές που δεν βελτιώνονται στο πέρασμα του χρόνου και ζητούν την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης έτσι ώστε να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες και για τους κατοίκους του οικισμού αλλά και για τους επισκέπτες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Σας αποστέλλουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή ως Δ.Σ. του Συλλόγου Κρυονερίου.

Βασικό στόχο του συλλόγου αποτελεί η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του οικισμού και της παραλίας Κρυονέριου Ροδόπης. Πρόκειται για έναν παραλιακό οικισμό που βρίσκεται στο μέσον του παραλιακού μετώπου της Δημοτικής Ενότητας Μαρωνείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο οικισμό με συνεχή οικοδομική δραστηριότητα που κατά τους θερινούς μήνες αριθμεί περίπου 400 κατοίκους και φιλοξενεί στην παραλία του εκατοντάδες σε καθημερινή βάση.

Στερείται, όμως, στοιχειωδών υποδομών τόσο ως οικισμός όσο και ως παραλία. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε. Αυτή, άλλωστε, είναι και η έννοια της Δημοκρατίας, όταν μικρές συλλογικότητες, όπως ο σύλλογός μας, αναδεικνύουν προβλήματα και προτείνουν λύσεις βοηθώντας έτσι στην ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής τους αλλά και στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, όμως, πέσαμε απότομα από τα σύννεφα αυτής της ουτοπίας, όταν προσπαθήσαμε να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Αντιμετωπιστήκαμε με υπεροπτική και αρνητική διάθεση από τον Δήμο Μαρώνειας Σαπών αλλά και την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Αντί να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια οι τοπικοί φορείς βάζουν συνεχώς εμπόδια. Εμπόδια που κρατούν την περιοχή μας δέσμια στην υποβάθμιση και τη μιζέρια. Δεν θέλουμε να τέρψουμε ή να καταδικάσουμε κανέναν. Όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ως αυταπόδεικτο παράδειγμα θα δώσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα 20 Ιουλίου σε Οικισμό και παραλία. Είναι στάσιμη και ελαφρώς χειρότερη των δύο προηγουμένων ετών. Στα απλά και βασικά ξεκινώντας από τις 20 ομπρέλες του 2020,τις 16 του 2021 φθάσαμε σήμερα μόλις στις 12 (και αυτές με προβλήματα) .Να μην μιλήσουμε για την ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών υγιεινής. Μόλις μία τουαλέτα σε παραλία 600 μέτρων η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε (αφέθηκε στην ουσία )μόλις (2) ώρες πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού της χώρας (07:30 π.μ.) για τα εγκαίνια των κατασκηνώσεων της Ι.Μ.Μ.Κ.

Τα χόρτα επι της παραλιακής οδού έμειναν άκοπα (στο ύψος ενός μέσου ανθρώπου) προφανώς για να καλωσορίσουν Πρωθυπουργό αλλά και τους επισκέπτες μέχρι και σήμερα.. Ντουζιέρες , αποδυτήρια στο ίδιο χαμηλό επίπεδο των προηγουμένων ετών. Οι παρεμβάσεις δε εντός του Οικισμού (‘όπως καθαρισμοί δρόμων, αποψιλώσεις ,στρώσιμο με υλικό ) ανύπαρκτες. Παρότι υπήρξαν σαφείς προφορικές διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής για τοποθέτηση επιπλέον 10 ομπρελών, 2 επιπλέον WC,και η ανακατασκευή των ντούς .

Προφανώς η λέξη συνέπεια δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της Δημοτικής Αρχής.
Αλλωστε η ασυνέπεια είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα μελετώντας την αλληλογραφία του Συλλόγου ,και τις έγγραφες απαντήσεις που οφείλει εδώ και μήνες ο Δήμος στον Σύλλογο αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά λόγο αρμοδιότητας ,όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά για θέματα υποδομών ,οδικού δικτύου, μελετών Αντιπλημμυρικών έργων .Κάτι που έπραξε μεν η Περιφέρεια ΑΜΘ αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις σε επίπεδο αλληλογραφίας για στρώση προσβάσεων Οικισμού και παραλίας αλλά και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων αναγραφής Παραλιακών Οικισμών επι του επαρχιακού Οδικού Δικτύου . Αναμένουμε ακόμη όμως την υλοποίηση τους .Επίσης σχετική ενημέρωση αναμένουμε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Προφανώς, όλη η δραστηριότητά μας είναι πολιτικά εντελώς ουδέτερη. Απόδειξη αυτών είναι ότι όλη η αλληλογραφία μας εντός του 2022 κοινοποιείται προς όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου. Οι όποιες πρωτοβουλίες λοιπόν έχουν αναληφθεί από μέρους τους επικροτούνται από εμάς, προτρέποντας όλους να πράξουν αναλόγως. Η προσπάθειά μας επίσης δεν είναι ανταγωνιστική προς τους υπόλοιπους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου. Όλοι τους άλλωστε βρίσκονται σε παρόμοια κακή κατάσταση. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν αφυπνιστούν και οι άλλοι οικισμοί, ώστε με μεγαλύτερη δυναμική από κοινού να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη, που αρμόζει στην περιοχή μας.

Η φυσική ομορφιά και η τεράστια ιστορία του τόπου απαιτεί την προσοχή των αρχών αλλά και των κατοίκων. Δεν περιμέναμε τα πράγματα να έχουν τέτοια εξέλιξη αφού τα αιτήματά μας θα μπορούσαν, στην πλειονότητα τους, να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, εάν βέβαια υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον και βούληση κυρίως από την Δημοτική Αρχή. Αφού αυτό δεν συνέβη αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους ιεραρχικά προϊσταμένους της αυτοδιοίκησης αρμόδιους φορείς και Υπουργεία.
Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια ΑΜΘ για θέματα οδικής σήμανσης ,ασφαλτόστρωσης ,προσβάσεων οικισμού και παραλίας, καθώς και στην
Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ,στον Γεν.Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης.

Σε αυτούς τους φορείς θέσαμε τους προβληματισμούς μας, εκφράζοντας την αγανάκτηση μας για την παντελή απουσία του Δήμου και ζητώντας την βοήθεια τους για τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε οικισμό και παραλία για θέματα που αφορούν υγιεινή, ασφάλεια, πυρασφάλεια, συντήρηση και λειτουργία των υπαρχουσών υποδομών αλλά και την εκπόνηση μελετών για έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδικής σήμανσης και λοιπών υποδομών.

Απευθυνθήκαμε, ήδη, από το 2020 στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης προκειμένου να εκπονήσει μελέτη καθαρισμού και συντήρησης των αισθητικών αναδασώσεων του παραλιακού μετώπου. Σήμερα αρχίζουμε επιτέλους να βλέπουμε τον καθαρισμό να υλοποιείται, μετά από σχεδόν δύο χρόνια και με έντονη πίεση μέσω αλληλογραφίας Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο απευθυνθήκαμε στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, στο Αρχηγείο Λιμενικής Αστυνομίας και στο Υπουργείο Ναυτιλίας ήταν η αναγκαία παρουσία Ναυαγοσώστη στην Παραλία Κρυονερίου για το 2022. Παράλληλα, φλέγον ζήτημα αποτελεί ο χαρακτηρισμός της παραλίας Κρυονερίου ως πολυσύχναστης. Μάλιστα παραθέσαμε ενδείξεις και στοιχεία που επαρκούν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ώστε η παραλία να χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη. Αξίζει, σε αυτό το σημείο, να τονιστεί η απουσία ασφαλτόστρωσης του ενός και μοναδικού απαράδεκτου κυριολεκτικά δημοτικού οδικού δικτύου σε όλο το παραλιακό μέτωπο της ενότητας Μαρωνείας μήκους μόνο 5 χιλιομέτρων αρμοδιότητας του Οικισμού Προσκυνητών-Κρυονερίου .

Όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο Ξυλαγανη -Ιμερος -Κρυονέρι -Πλατανίτης Μαρώνεια -Ξυλαγανή ανήκει για θέματα συντήρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι ιθύνοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νομός Ροδόπης είναι ο τελευταίος με ποσοστό κάτω του 5% του ΑΕΠ εσόδων από τον Τουρισμό,(μελέτη Τεχν. Επιμελητηρίου) όταν διπλανοί νομοί κατέχουν τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό.

Έτσι με την ευκαιρία των εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ι.Μ.Μ.Κ στην περιοχή Κρυονερίου επιδώσαμε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην σύντομη συνομιλία μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μία μικρή αλλά συνεχή και δυναμική καμπάνια ενημέρωσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μέσω του τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός αυτής της προσπάθειας αλλά και της γενικότερης ενασχόλησής μας με τον σύλλογο είναι η ανάπτυξη του τόπου μας.

Τα σύνορα έχουν ανοίξει, οι γείτονές μας συρρέουν κατά χιλιάδες, όμως δεν επισκέπτονται την περιοχή μας και αυτό γιατί οι υποδομές της είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ. Και αφού οι τοπικοί φορείς αδιαφορούν και διατηρούν την εσωστρέφεια, εμείς οι πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε δράση.

Υ.Γ: Όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή μας πιστοποιούνται από έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του συλλόγου και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Δ.Σ Κρυονερίου Ροδόπης
Καρακωστίδης Γεώργιος