30 χρόνια συλλογής υλικού για το χωριό της Καρυδιάς από τον Πέτρο Φιλιππίδη τον συνταξιούχο δάσκαλο που βραβεύτηκε από τον Δήμο Κομοτηνής για την έκδοση του βιβλίου του.

Οι κάτοικοι , πρόσφυγες από την Μικρά Ασία ,την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο, διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες από την ημέρα που έφυγαν από τις πατρίδες μέχρι την άφιξή τους στην Ελλάδα, σε ηλικία 12-20 χρόνων.

«Ένα Ταξίδι στην Ιστορία των Καρυδιωτών –  Επί τη επετείω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Σκεπαστιανοί και από τα παράλια της Μικράς Ασίας οι περισσότεροι, δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στην Καρυδιά και να συμβιώσουν με τους Βουλγάρους που βρίσκονταν τότε στην περιοχή. Την συγκεκριμένη περιοχή την επέλεξαν κάποιοι με σκοπό να βρίσκονται κοντά, ελπίζοντας ότι κάποτε θα επιστρέψουν στην παλιά τους πατρίδα.

Διάκριση της τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών τεχνών από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών.

Το βιβλίο είναι μια πολυτελής έκδοση από τον εκδοτικό οίκο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ και την Τζένη Κατσαρή Βαφειάδου που επιμελήθηκε την έκδοση , με την Ακαδημία Αθηνών να δίνει το βραβείο γραμμάτων και καλών τεχνών  και τον Πέτρο Φιλιππίδη να αισθάνεται ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από την τιμητική βράβευση.

Το βραβείο του δήμου Κομοτηνής δόθηκε στον Πέτρο Φιλιππίδη από τον  δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη και την  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.