Ενημέρωση για την άφιξη στην Κομοτηνή της Ιερής εικόνας του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμωνα, τους δημάρχους Κομοτηνής , Μαρωνείας Σαπών και Ιάσμου καθώς και τις προισταμένες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Παλλαικό κάλεσμα απηύθυνε ο Μητροπολίτης για το πολύ μεγάλο θρησκευτικό γεγονός της υποδοχής και παραμονής της Εικόνας στην Ροδόπη, αναφέροντας ότι έχουν κληθεί όλοι οι μητροπολίτες της  Ελλάδος αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Η Εικόνα θα αφιχθεί στην Κομοτηνή στις 6 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα στο άγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί με πομπή από την οδό Μακεδονίας στο Ηρώιο της πόλης για την επίσημη υποδοχή, ενώ στην συνέχεια θα κατευθυνθεί στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί ο επίσημος Αγιασμός των σχολείων που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ναού υπό την σκέπη της Ιερής Εικόνας , για την ευλογία της νέας σχολικής χρονιάς και των μαθητών ,  αλλά και η δυνατότητα που δίνεται  στον γυναικείο πληθυσμό να προσκυνήσουν την Χάρη της , αφού η παραμονή της Εικόνας στο Αγιο Ορος αποτελεί άβατο για τις γυναίκες.