Η Καθαρά Δευτέρα συγκέντρωσε εκατοντάδες θεατών – επισκεπτών στην Ξυλαγανή για να παρακολουθήσουν τα Ισνάφια. Το  έθιμο αυτό γίνεται κάθε χρόνο από τους τρεις συλλόγους της Ξυλαγανής , τον Πολιτιστικό Ομιλο Ξυλαγανής, τον Σύλλογο Γυναικών και τον Σύλλογο Πατεράδων με την υποστήριξη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Η νύφη και ο γαμπρός έφτασαν στην πλατεία επάνω σε καρότσα με τους συγγενείς να ακολουθούν χορεύοντας σε όλη την διαδρομή.

Στην πλατεία έγινε ο γάμος, ενώ στη συνέχεια η νύφη διάβασε κείμενο αφιερωμένο στον γαμπρό και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Την Καθαρά Δευτέρα, το έθιμο “Ισνάφια” ξεκινούσε το πρωί με τον αρχικαρνάβαλο που ήταν επαγγελματίας, να μαρκάρει στο μέτωπο όλους τους επαγγελματίες. Συγχρόνως καλούσε όλους τους χωριανούς να έρθουν στην πλατεία της Ξυλαγανής για να γλεντήσουν όλοι μαζί με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Απόστολος Ιωάννου: “Πέτυχε απόλυτα το έθιμο ΙΣΝΑΦΙΑ, στήριξαν οι επαγγελματίες και οι σύλλογοι οργανώνοντας μια εξαιρετική εκδήλωση μαζί με τον Δήμο και τους ανθρώπους του πολιτισμού”.

Το έθιμο Ισνάφια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας και πραγματοποιείται στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930. Κρατάει τις ρίζες του από τις αλησμόνητες πατρίδες και αναφέρεται στους επαγγελματίες του χωριού, όπως μαραγκούς, σιδεράδες, παντοπώλες, κρεοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά για να γιορτάσουν μαζί με όλους τους κατοίκους του χωριού.