Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής είναι το μοναδικό Μουσικό σχολείο της χώρας, το μοναδικό Γυμνάσιο & Λύκειο του Νομού Ροδόπης, ένα από τα 88 σχολεία της Ελλάδας & ένα από τα 2.139 σχολεία της Ευρώπης που έλαβε την ετικέτα Σχολείο eTwinning για το σχολικό έτος 2020 – 2021. Τη διάκριση αυτή τη λαμβάνει για δεύτερη φορά, έπειτα από το σχολικό έτος 2018 – 2019 (ευχάριστο γεγονός είναι ότι την αντίστοιχη ετικέτα έλαβε και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής). Συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη η ετικέτα δόθηκε σε ακόμη 9 σχολεία (Έβρος: 1 Νηπιαγωγείο, 3 Δημοτικά & 2 Γυμνάσια, Καβάλα: 1 Δημοτικό & 1 Γυμνάσιο, Δράμα: 1 Δημοτικό) μετά από μια διαδικασία αίτησης δύο φάσεων. Πιο αναλυτικά:

Στο πρώτο στάδιο έγινε έλεγχος για το αν:

• Το σχολείο είναι εγγεγραμμένο στο eTwinning για περισσότερα από δύο χρόνια.
• Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί του eTwinning συνδεδεμένοι με το σχολείο οι οποίοι συμμετέχουν σε έργα, δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης ή άλλες δραστηριότητες στο eTwinning, τη στιγμή της προ-επιλογής.
• Το σχολείο συμμετέχει/συμμετείχε σε τουλάχιστον ένα Ευρωπαϊκό έργο eTwinning στο οποίο απονεμήθηκε Εθνική Ετικέτα Ποιότητας εντός των δύο χρόνων που προηγούνται της ημερομηνίας της αίτησης (στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής αποδόθηκαν 2 ετικέτες ποιότητας τον Σεπτέμβριο του 2019).

Αν το σχολείο πληρούσε τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε σε δεύτερο στάδιο, συμπληρώνεται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς το έντυπο αυτοαξιολόγησης, που περιστρέφεται γύρω από 4 Πυλώνες του eTwinning:

• To eTwinning και την αφύπνιση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια στο σχολείο
• Το eTwinning σε σχέση με διδακτικές και μαθησιακές πρακτικές, διαθεματική διδασκαλία και εκπόνηση συνθετικών εργασιών
• Το eTwinning και τη στρατηγική επαγγελματική ανάπτυξη για εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό των σχολείων
• Το eTwinning και τη στρατηγική ανάπτυξη του σχολείου

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες της δράσης και ιδιαιτέρως στους συμμετέχοντες μαθητές.

Τι είναι το eTwinning
Το eTwinning είναι μια μη χρηματοδοτούμενη ευρωπαϊκή δράση, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning (τη Διαδικτυακή Πύλη και το Desktop) για να βρεθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν, να μάθουν μαζί στις Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή online έργων.

Τι είναι η Ετικέτα Σχολείου eTwinning
Η Ετικέτα Σχολείου eTwinning θεσπίστηκε το 2017 με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση της συμμετοχής, της αφοσίωσης και της δέσμευσης όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του eTwinning, αλλά και ομάδων εκπαιδευτικών και σχολικών ηγετών από το ίδιο σχολείο. Τα σχολεία που τιμούνται με το βραβείο αυτό, είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες στους τομείς της ψηφιακής πρακτικής, της πρακτικής ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety), των καινοτόμων και δημιουργικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, της προώθησης συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού, καθώς και της προώθησης πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές.
Αυτό δεν αποτελεί απλά την αναγνώριση της προσωπικής επιτυχίας επιμέρους εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ομάδας του eTwinning.

Ποια είναι τα οφέλη;
Τα Σχολεία eTwinning:
• Αναγνωρίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπα για το eTwinning και διαμορφώνουν ένα δίκτυο ηγετικών σχολείων που εμπνέουν τη μελλοντική εξέλιξη της δράσης
• Χαίρουν υψηλής προβολής σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν την Ετικέτα eTwinning που απέσπασαν στο διαφημιστικό και ενημερωτικό τους υλικό.
• Αναγνωρίζονται ως ηγέτες στην/στις:
o Ψηφιακή πρακτική
o Πρακτική ψηφιακής ασφάλειας
o Καινοτόμες και δημιουργικές προσεγγίσεις της παιδαγωγικής
o Προώθηση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού
o Προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με προσωπικό και μαθητές
Το βραβευμένο προσωπικό και διευθυντές των σχολείων ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης και μπορούν να γίνουν μέλη μιας Ομάδας eTwinning, ώστε να κοινοποιούν καλές πρακτικές, να συνεργάζονται και να παρακολουθούν συγκεκριμένες διαδικτυακές εκδηλώσεις.