Φελίνα Καζάκου:

“Στηρίζω τις επενδύσεις Α.Π.Ε, αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Μόνο, σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο”.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα δημιουργίας επιπλέον τεσσάρων Αιολικών Σταθμών στη Ροδόπη.
Ήμουν και είμαι, υπέρ της ανάπτυξης επενδύσεων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως αναγκαία προτεραιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Θεωρώ όμως αδιανόητο και εκπλήσσομαι με την επιμονή κάποιων που θέλουν να μετατρέψουν τη Ροδόπη σε ένα τεράστιο Αιολικό Πάρκο, με τους σταθμούς αιολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να τοποθετούνται σε απόσταση μόλις τριών και τεσσάρων χιλιομέτρων έξω από οικισμούς, ακόμη και από την πόλη της Κομοτηνής.
Υπέρμαχοι αυτών των επενδύσεων είναι πολλοί αυτοδιοικητικοί της Ροδόπης και διερωτώμαι ποιο το αναλογικό όφελος των κατοίκων της Ροδόπης.
Η ανεξέλικτη δημιουργία αιολικών σταθμών δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις συνήθεις αντιδράσεις που αφορούν την αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος.
Οι συνεχείς εγκρίσεις αντίστοιχων επενδύσεων στερούν από την περιοχή μας από άλλου τύπου επενδύσεις. Επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κτηνοτροφία, στην τουριστική προοπτική των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός) ακόμη και στη γεωργία.
Κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η πραγματοποίηση εκ μέρος της διοίκησης της περιφέρειας, μελέτης των προϋποθέσεων, των δυνατοτήτων και των προδιαγραφών αντίστοιχων επενδύσεων τόσο για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης αλλά και για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.
Διατυπώνω δημοσίως την άποψη μου επιχειρηματολογώντας για την στάση μου και την ψήφο μου, στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο. Στηρίζω τις επενδύσεις Α.Π.Ε, αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Μόνο, σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο.