Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο συμμετείχαν  δυναμικά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026, αποδεικνύοντας πως η νεότητα μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη αλλαγής όταν συνδυάζει γνώση, συνεργασία και οικολογική συνείδηση.
Οι μαθητές του Γ4 Τμήματος του 1ου Γυμνασίου συναντήθηκαν με τη Β τάξη εικαστικών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και, με χαρά και ομαδικό πνεύμα, πήραν μέρος στη δράση «Δίνουμε χρώμα στη διαδρομή» του Δήμου Κομοτηνής.
Η ημέρα ξεκίνησε από το Δημαρχείο, όπου η Τροχαία Κομοτηνής προσέφερε μια ουσιαστική ενημέρωση για τον Κώδικα Οδικής
Κυκλοφορίας, την οδική σήμανση και την ασφαλή ποδηλασία, μια γνώση απαραίτητη για κάθε νέο που κινείται στην πόλη.
Αμέσως μετά, οι μαθητές μας πέρασαν από την θεωρία στην πράξη.
Ανέλαβαν εθελοντικά τον καθαρισμό και το βάψιμο της οδικής σήμανσης στον ποδηλατόδρομο της οδού Νικολάου Ζωίδη, δίνοντας νέα ζωή σε έναν δρόμο που χρησιμοποιούν καθημερινά.
Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά βίωσαν στην πράξη τον εθελοντισμό, την περιβαλλοντική ευθύνη και τη σημασία της βιώσιμης κινητικότητας.
Κατάλαβαν ότι το ποδήλατο, το περπάτημα και τα μέσα σταθερής τροχιάς δεν είναι απλώς επιλογές μετακίνησης αλλά τρόποι να φροντίζουμε τον πλανήτη και να κάνουμε την Κομοτηνή πιο ανθρώπινη, πιο καθαρή, πιο όμορφη.
Στο μήνυμά της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δ.Ε Ροδόπης Καϊοπούλου Γραμμάτα αναφέρει:
Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές μας!
Με το παράδειγμά τους έγιναν πρεσβευτές μιας πιο «πράσινης» πόλης, δείχνοντας πως η αλλαγή ξεκινά από τις μικρές πράξεις που κάνουμε με πίστη και χαμόγελο.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων και την Τροχαία Κομοτηνής.
Αλλάζουμε συνήθειες, κερδίζουμε την πόλη το μήνυμα της ημέρας και οι μαθητές μας είναι ήδη μπροστά!