Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων “τρέμετε με την ιδέα της οργής που θα προκαλέσουν οι πολιτικές σας στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Μας γυρίζετε πίσω, στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια της σκληρής δεξιάς”. Με την ευκαιρία της ομιλίας του ο βουλευτής ανέδειξε στην Ολομέλεια της Βουλής για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων.

  • Τρέμετε με την ιδέα της οργής που θα προκαλέσουν οι πολιτικές σας στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας
  • Μας γυρίζετε πίσω, στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια της σκληρής δεξιάς

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σημείωσε «ποιος είναι ο λόγος να νεκρανασταίνετε νομοθετικά διατάγματα της χούντας; Τα προβλήματα που υποτίθεται θέλετε να ρυθμίσετε έχουν ήδη ρυθμιστεί από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Δεν σας είναι άγνωστα τα προεδρικά διατάγματα, όπως το 141/91 που αντιμετωπίζει, αν χρειαστεί, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας, αλλά και το 120/2013 με το οποίο ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίον κινούνται οι διαδηλωτές για να μη διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή. Θα μας εξηγήσετε επιτέλους για ποιο λόγο προχωράτε στο αντιδραστικό αυτό κατασκεύασμα που ποινικοποιεί ουσιαστικά την πολιτική και κοινωνική ζωή και θέλει να βάλει σε γύψο τους αγώνες των εργαζομένων και να πολώσει τελικά την κοινωνία;».

Απευθυνόμενος στον υπουργό ο βουλευτής είπε με έμφαση «αν νομίζετε ότι βρήκατε την ευκαιρία που ψάχνατε, μετά από μία περίοδο φόβου και ανασφάλειας που πέρασε η κοινωνία λόγω πανδημίας, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Είστε πολύ γελασμένοι αν πιστεύετε ότι θα προκαλέσετε φοβικά και συντηρητικά αντανακλαστικά. Το αντίθετο ακριβώς θα συμβεί, θα απελευθερωθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής τόνισε «ο πρωθυπουργός της χώρας όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαίρεται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Αν είναι έτσι από ποιον φοβάστε, από ποιον αισθάνεστε ότι απειλείστε και φέρνετε αυστηρές ποινικές διατάξεις, ρυθμίσεις ακόμη και για φυλάκιση για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις; Τι σας τρομάζει και θέλετε δέσμιο το λαό; Όσο και αν προσπαθείτε να το κρύψετε τρέμετε μόνο με την ιδέα της οργής που θα προκαλέσουν οι πολιτικές σας στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Θέλετε να προλάβετε την οργή του λαού και να περιορίσετε τις αντιδράσεις του. Γι’ αυτό και δεν διστάζετε να μας γυρίσετε πίσω, στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια της σκληρής δεξιάς. Να σας θυμίσω κάτι που ξεχνάτε, τη μεγάλη δημοκρατική έξαρση του λαού μας».

Συνέχισε λέγοντας «θέλετε να στείλετε μήνυμα στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που σας στηρίζουν ότι με τις πολιτικές σας όχι μόνο υπονομεύετε την εργασία, αλλά κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αισθάνονται ασφαλείς αφού φροντίζετε να δένετε χειροπόδαρα τους εργαζόμενους. Κλείνετε πονηρά το μάτι στον εμπορικό κόσμο, στη μεσαία τάξη ότι δεν ευθύνονται οι πολιτικές σας που την διαλύουν αλλά οι εργαζόμενοι, οι πελάτες τους δηλαδή που διεκδικούν εισόδημα για κατανάλωση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στο παρελθόν της δεξιάς σημειώνοντας «θέλετε ως παράταξη να αποκαταστήσετε τις εμμονές και τις ενοχές που σας βαραίνουν και σας στοιχειώνουν από το παρελθόν της σκληρής δεξιάς. Την αλλεργία και την απέχθεια που εκδηλώνατε για κάθε μεγάλη κινητοποίηση του λαού μας, τη δυσφήμιση και την ενοχοποίηση των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων του λαού μας».

Απευθυνόμενος, τέλος, στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανέφερε «ψηφίζοντας το αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα δυστυχώς γίνεστε για άλλη μία φορά το πλυντήριο για να ξεπλένει τις αμαρτίες της μία αμετανόητη δεξιά».

Ο βουλευτής έκλεισε σημειώνοντας «καταψηφίζω το νομοσχέδιο με πλήρη συνείδηση ότι ανοίγετε έναν ολισθηρό και επικίνδυνο στο τέλος δρόμο για τη δημοκρατία».

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο βουλευτής ανέδειξε στη Βουλή το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων

Με την ευκαιρία της ομιλίας του ο βουλευτής ανέδειξε στην Ολομέλεια της Βουλής για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, λέγοντας: «Έχω υποχρέωση και δέσμευση απέναντι στην κοινωνία και τους φορείς να καταθέσω την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας με απόφαση του υπουργείου σας, του κου Χαρδαλιά. Αποκόπτεται η πρόσβαση των πιο τουριστικών προορισμών της περιοχής από εκατομμύρια βόρειους επισκέπτες. Διαπράττετε έγκλημα σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας. Μιας χειμάζουσας οικονομίας που ανέμενε να επανεκκινήσει από τον τουρισμό και σήμερα οδηγείται σε καταστροφή, λόγω της δικής σας αναξιοπιστίας, της έλλειψης σχεδιασμού και αποφάσεων που παράγουν αδικίες για την περιοχή». Ενώ για την απόφαση να μείνει ανοιχτός μόνο ο Προμαχώνας ο βουλευτής είπε «ποιον θα πείσετε ότι η επιλογή να μείνει ανοιχτός μόνο ο Προμαχώνας έγινε αμιγώς με επιδημιολογικά κριτήρια; Δυστυχώς την απόφαση σας αυτή την υπαγόρευσαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κατευθύνουν σε άλλους προορισμούς τους βόρειους επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας ότι είστε όμηροι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων